Remodeler Of Distinction Award Winner 2015

This repeat client wanted to make more use of their large deck space, create an undercover space for grilling, and sit with mother nature on their heavily wooded lot all year round.  They needed to address the issue of the rear sliding door not operating smoothly and the hardwood floor was fading inside the walk out bay area.

The existing deck frame was used for the new sunroom floor system after extra support post were added.  The exterior consist of an EIFS finish system around the windows and band boards.  The soffit, fascia, gutter and shingles were matched to the existing products.  The underside of the sunroom was covered with matching soffit and provides the new grilling space.  Accent boards matching the deck material allowed us to leave most of the deck in place.  There is access to the deck out of both sides of the space.  Inside pocket doors replaced the existing patio door.  Alterna – Mesa Stone – Beige tile blends in well with the hardwood floor.  A Mitsubishi Minisplit heat pump heats and cools the new space quietly.  Can lights on a dimmer switch control the amount of light needed no matter what season it is.

Custom Porch & Deck Updates

Dana and Angie already had a pool and a DIY screened porch.  Padgett Building removed the existing screens and framing and added new large columns.  An under deck ceiling system covered the exposed floor joist from the deck above.  Azek decking was installed on the second floor and lighting was included in the rail post.  Let the entertaining begin!

Remodelers Of Distinction Award Winner – Outdoor Living Space Addition Belleville, IL

This client was looking for the feel of the outdoors yet the option of no pesky bugs. This three season space allows for that.

Once the existing deck was removed, the concrete overlay was carefully cut and removed to allow the necessary piers to be poured to support the solid masonry structure. Two existing interior gas fireplaces had exhaust vents penetrating the brick in the area of the new addition. We had to account for these vents in the planning of the brick, the ceiling, and the roof of the new structure to meet all necessary codes. An unforeseen area was opened up when the existing bay was removed. Concrete block was on the face of the home, not brick. The block was not supported properly when the home was built and over time the block began to sag. The block was removed and a new lintel was installed to properly support the structure of the home. The new brick was then laced into the existing to provide a clean wall appearance. A typical shingle roof was not able to be used on the new addition due to the existing roof structure. The new addition was designed with a 1/12 roof pitch. We used a standing seam metal roof in order to properly shed rain water. The floor was covered with porcelain tile and accented with a white bead board ceiling. The lower level has a bar area that includes a fridge, pizza oven, warming drawer, dual storage and gas grill. The top is Santa Cecelia granite which matches the opposite grilling area on the opposite side of the home. The main floor level is accessible by the French doors from the kitchen. Also the spiral staircase allows access to the back yard. Because the couple has children, the combination of accessibility and privacy is a win for everyone.

 

“Please know how happy we are with our new screened in porch and how glad we are that we chose Padgett Construction for this project.

It is the second time we have worked with your company and cannot envision working with another contractor on any future projects. Simply put, each project could not have turned out better.

Working closely with Nancy, Scott and Joe was a pleasure. Throughout the project we appreciated their professionalism, courtesy and patience. Any time we had a question or concern, they were always available and always made us feel like it was a good question. It is nice to know that when there is a giant hole in the back of your house, the pros have everything under control. It is also nice when at the end of the day the people you work with become your friends.

Thank you for everything.”

– Cook, B.

 

Outdoor Enjoyment

This project was designed to create an area to get out of the sun when entertaining and a place where the guys could gather while grilling.  We are very blessed that these customers are long time repeat customers.  We added an outdoor fireplace and wood storage area with pergola serving counters and below counter storage. Padgett also installed lighting over the existing grill area.  Brick columns were added  with limestone caps and stone veneer to match the existing retaining wall.  A custom touch was added by creating a place for an all weather lcd tv.